Vertrek MS Achille Lauro - ©YouTube - MJM productions (mutadis1)
© 2024 Cruiseschepen in Antwerpen All rights reserved -
Nederlands
English
English
|
Volg ons op sociale media
IMO: 5390008 - Achille Lauro
Info
Lengte:
193m
Bemanning:
300
Bouwjaar:
1947
Breedte:
25m
Bruttotonnage:
23 629
Passagiers:
1372
Home Terug
Free counters!
©Florent Van Otterdyk
Navigeer door de foto’s met behulp van de pijltjestoetsen
Volg ons op sociale media
Achille Lauro in Antwerpen - ©Florent Van Otterdyk Achille Lauro in Antwerpen - ©Florent Van Otterdyk Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Paul Struyf Achille Lauro in Antwerpen - ©Paul Struyf Achille Lauro in Antwerpen - ©Paul Struyf Achille Lauro in Antwerpen - ©Paul Struyf Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Paul Struyf
De naam Achille Lauro zal bij veel mensen bekend in de oren klinken. Het schip kwam in 1985 overal in het nieuws door de dodelijke kaping voor de kust van Egypte. Het beroemde, of eerder beruchte cruiseschip MS Achille Lauro was ook één keer te zien in Antwerpen. Het schip van de Italiaanse rederij Lauro Lines voer in 1993 een cruise langs verschillende West- Europese havens en op 19 maart voer het de Westerschelde op richting Antwerpen. Het schip werd onder grote belangstelling onthaald in de Scheldestad en met behulp van verschillende sleepboten zwaaide het rond de middag voor de Antwerpse rede. Het was die dag ook mogelijk om voor een redelijk lage prijs in te schepen en mee te varen van Antwerpen naar Zeebrugge. Tijdens het vertrek gooiden de passagiers ook papieren confettislierten over de reling, zoals vroeger gebruikelijk was tijdens een speciaal vertrek van een passagiersschip. MS Achille Lauro werd tijdens het vertrek voorgegaan door een sleepboot die een watergordijn de lucht in spoot. Door het prachtige weer vormde zich daarin ook een regenboog. Vanaf het Zuiderterras verdween het schip aan het Sint-Annastrand uit het zicht. Het was de laatste keer dat het schip in Antwerpen te zien zou zijn. Anderhalf jaar later, op 2 december 1994, zonk de Achille Lauro voor de kust van Somalië na een hevige brand aan boord.
Achille Lauro in Antwerpen - ©Florent Van Otterdyk
Aankomst MS Achille Lauro - ©Forent Van Otterdyk
‘s Morgens tijdens de opvaart naar Antwerpen verdrongen de mensen elkaar op de dijken in Vlissingen om Achille Lauro voorbij te zien varen. Voor veel Nederlanders heeft het schip namelijk een emotionele betekenis doordat het in Vlissingen bij de scheepswerf ‘Koninklijke Maatschappij De Schelde’ gebouwd werd tussen 1939 en 1946 als MS Willem Ruys. Veel van de kijklustigen hadden er vroeger zelf nog aan meegebouwd. Ze hadden het schip decennia lang niet meer gezien en profiteerde daarom van dit unieke moment.
Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens Achille Lauro in Antwerpen - ©Florent Van Otterdyk Achille Lauro in Antwerpen - ©Ludo Janssens
Antwerpen was in 1993 ‘Europese Culturele Hoofdstad’ en om dat in de verf te zetten werd er met de Achille Lauro een minicruise aangeboden van Antwerpen naar Zeebrugge. Met een cruiseschip meevaren vanuit Antwerpen naar Zeebrugge was een unieke gebeurtenis die tot op de dag van vandaag nog niet herhaald werd. De advertentie voor de minicruise miste dan ook haar doel niet en alle beschikbare plaatsen waren in een mum van tijd uitverkocht. Op vrijdag 19 maart 1993 scheepte bijna 600 passagiers in voor de unieke vaart over de Schelde. Aan boord was er om 18.30u een uitgebreid diner voor alle passagiers. Eenmaal aangekomen in Zeebrugge mochten iedereen nog tot 22.30u aan boord blijven waarna er shuttlebussen klaar stonden richting Antwerpen.
Vertrek MS Achille Lauro - ©Ludo Janssens
Vertrek MS Achille Lauro - ©Ludo Janssens
Vertrek MS Achille Lauro - ©Ludo Janssens